Miran Rauter – dobitnik nagrade »Bronzani celjski grb«

Miran Rauter – dobitnik nagrade »Bronzani celjski grb«

Miran Rauter je dobitnik ovogodišnje nagrade “Bronzani celjski grb”. Grad Celje je direktoru i vlasniku kompanije Hermi dodelilo prestižnu nagradu za uspešan poslovni put, odgovoran odnos prema zaposlenima, okolini, poslovnim partnerima i klijentima, kao vođenje kompanije po najvišim etičkim standardima.

Preduzeće Hermi proizvodi i prodaje komponente gromobranske opreme i prenaponske zaštite, kablovske regale i lestve, kao i konstrukcijske sisteme za solarne elektrane. Poseduje najmoderniji proizvodni pogon i poslovne prostore u Celju, tzv. kneževom gradu. Vlasnik i direktor kompanije, Miran Rauter, ove godine je dobio posebno priznanje od lokalne zajednice: “Brozani celjski grb”.

Hermi je osnovao Herman Rauter pre gotovo 40 godina, a 2002. godine upravljanje kompanijom preuzeo je sin Miran Rauter. Sin je znanje nasledio od oca, a obavljanjem prakse u preduzeću stekao je tajne zanata, rada s ljudima i pronalaženja rešenja za različite situacije. Kako biti istrajan, hrabar i kako se podići nakon padova naučio je na sopstvenoj koži u mladim godinama kada se je profesionalno bavio alpskim skijanjem.

Mala zanatska radionica je eksponencijalno rasla. Povećavali su svoje proizvodne kapacitete, dodavali prodajne segmente i proizvode. U četiri decenije razvili su se u međunarodnu kompaniju sa 150 zaposlenih kod kuće i u inostanstvu. Danas preduzeće ima podružnice u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Austriji. Prošle godine ostvarili su više od 20 milijuna eura prihoda, nudeći više od 7.500 proizvoda koji su plod sopstvenog znanja i razvoja. U 2023. godini Slovenija bila je ključno tržište sa 42% ukupne prodaje, slede Hrvatska, Srbija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Mađarska i Rumunija. Proizvode prodaju na više od 50 tržišta. Kompanija Hermi ima prosečan rast prodaje od 40% u posljednje tri godine. Prodaju na stranom tržištu je kompanija povećavala po prosečnoj godišnjoj stopi od 56%. Prosečno je svake godine zapošljavala 20% više zaposlenih. EBITDA (engleska skraćenica za dobit pre nego što se oduzme kamata, porez na dobit i amortizacija) je rasla godišnje u proseku za 44% u poslednje tri godine. Dodana vrednost po zaposlenom rasla je prosečno za 6% godišnje. Neto dobit svake godine u proseku bila je veća za 50%, relativni dug iznosio je 1,8 puta EBITDA. Kratkoročni koeficijent likvidnosti iznosio je 2,90.

Miran Rauter vodi društveno odgovorno preduzeće po najvišim etičkim standardima sa ciljem postizanja zadovoljstva klijenata i zaposlenih. Posle primanja nagrade, Miran Rauter je izjavio: »Počašćen sam i dirnut što sam dobio ovo priznanje koje na preporuku lokalnog poduzetništva dodeljuje grad Celje. Iako nagrada nosi moje ime čvrsto verujem da je ona dokaz zajedničkog napora mojih predanih saradnika. Kroz decenije zajedno gradimo priču o uspehu kompanije Hermi koju je pre gotovo 40 godina osnovao moj otac. “Bronzani celjski grb” ne označava samo poslovne uspehe naše kompanije, već i našu predanost dobrobiti zaposlenih i njihovih porodica, kao i naš doprinos preduzetniškom i društvenom napretku lokalne zajednice. Radimo dobro, a to se odražava i u pozitivnoj reakciji lokalne zajednice. Hvala vam na poverenju.«

Kao porodično i društveno odgovorno preduzeće neprekidno teže ka zadovoljstvu zaposlenih. Kroz različite aktivnosti potiču međusobnu saradnju, obrazovanje i lični razvoj svakog pojedinca. Uvode najmodernije tehnologije sa ciljem olakšanja posla i povećanja efikasnosti. Uz pomoć internih stručnjaka ili u saradnji sa spoljašnjim izvođačima organizuju različite obuke za zaposlene koje su povezane sa područjima rada ili jačanjem drugih veština: komunikacija na radnom mestu, timski rad, kursevi stranih jezika i sl. Potiču fizičku aktivnost sa organizovanim vođenim vežbama i mnogobrojnim događajima poput izleta, porodičnih dana, piknika, sastanaka i timbildinga.

Nov proizvodni pogon u ekonomsko-poslovnoj zoni Trnovlje-jug u Celju omogućava otvaranje novih radnih mesta i ekonomski razvoj lokalne zajednice. Veliki broj spoljašnjih saradnika koji doprinose rastu i razvoju svojim proizvodima ili tehnološkim rešenjima dolaze iz lokalne zajednice. Neprekidno investiraju u automatizaciju, robotizaciju i modernizaciju proizvodnog parka, ulažu u solarne elektrane, recikliranje. Koriste ekološki prihvatljive sirovine i kroz druge ekološki neutralne aktivnosti doprinose održivom razvoju i budućnosti cele lokalne zajednice.


Poduzeće Hermi je takođe vezni člen između škola i industrije odnosno poslovnog sveta. Aktivno sarađuje sa školama na svim razinama obrazovnog procesa, sprovodi radionice za promociju deficitarnih zanimanja i potiče mlade kroz kadrovske stipendije i prakse. U školskoj godini 2023.-2024. trideset sredješkolaca i studenata iz Slovenije prima kadrovsku stipendiju. Poduzeće takođe podržava mlade perspektivne sportaše. Već treću godinu uzastopce dodeljuje sportske stipendije. Ove školske godine 7 sportaša prima takvu vrstu stipendije. Na lokalnoj razini preduzeće sarađuje sa brojnim društvima i različitim organizacijama.

Naziv internet stranice

HERMI NEPRIMETNI GROMOBRANI, d.o.o.

Ugrinovački put 26 deo br. 3

11283 Beograd

Srbija